1001true dots bottomright 241true true 1000none
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide1
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide2
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide5
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide6
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide3
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide7
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide4

Recept: téma měsíce – řeřicha

2. Recept: téma měsíce – řeřicha

Řeřicha je úžasným zdrojem důležitých látek. Obsahuje vitamin C, což se nám náramně hodí v zimě, v čase s omezenými čerstvými zdroji tohoto vitaminu. Obsahuje i mnoho thiaminu (vitamin B1) a beta karotenu. Všechny zmíněné látky jsou nadmíru důležité pro silnou imunitu, jsou to účinné antioxidanty, které naše tělo zbavují toxinů a brání degenerativním procesům v buňkách a tkáních.

V této lahodné a jemné bylince najdeme i řadu minerálů, např. draslík, železo, hořčík a vápník, další nepostradatelné látky pro naše zdraví a celkovou kondici. Řeřicha posiluje imunitu, léčí infekce a prospívá našemu trávení, ledvinám a močovým cestám. Zbavuje je toxických látek a eliminuje mikroorganismy způsobující záněty. Je tedy vhodné ji pravidelně konzumovat, pokud trpíme obzvlášť častými záněty močového měchýře nebo ledvin, a to i jako prevenci pro léčbu již rozvinuté infekce.

Řeřichu můžeme použít jako součást detoxikační kůry. Díky poměrně bohatě zastoupenému draslíku působí močopudně, čistí tak naše ledviny a patří do skupiny bylin a zeleniny, o kterých říkáme, že čistí krev. Tento blahodárný účinek je navíc posílen zmíněnými antioxidanty, řeřicha je tak tou pravou rostlinou pro čistící kůry a posílení imunitního systému. Krom toho se dá řeřicha využít i v kuchyni, což si ukážeme v následujícím receptu.

 

Dnešní recept

Bramborovo-řeřichový krém


Suroviny:

2 lžičky panenského olivového oleje
300g pórku
350g brambor
1l zeleninového vývaru
75g řeřichy
150ml mléka
sůl
pepř
Postup:

Pórek očistíme a nakrájíme na drobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme pórek, přidáme brambory, zeleninový vývar a vaříme, až budou brambory měkké. Poté přidáme mléko, ustřižené lístky řeřichy a vše rozmixujeme do hladkého krému, který dochutíme solí, pepřem a krátce provaříme. Zdobíme lístky řeřichy a můžeme přidat noček zakysané smetany.

Facebook Like Box